Blog aardbevingen

Blog over mijn ervaringen met de aardbevingen

blog groningen

In dit deel van mijn website besteed ik aandacht aan de problematiek van de gaswinning en bijbehorende aardbevingen. Het gaat om onderwerpen als het herstel van de schade, het bouwkundig versterken en de waardedaling van de huizen in het kerngebied. De eerste, flinke beving was in augustus 2012. Hemelsbreed 6 kilometer bij ons vandaan. Een klap die velen heeft wakker geschud. Maar hoe verloopt het sindsdien? Vanaf 2016 ga ik mijn ervaringen met u delen op dit deel van de website. Merkwaardige zaken komen aan de orde. Er gaan dingen goed, maar ook heel veel gaat nog steeds niet goed. Maar waarom nu pas de ervaringen delen? Omdat de sfeer duidelijk veranderd is: het is er sinds het begin niet beter op geworden. Wat is de reden van deze verandering? Misschien kunnen deze blogs daar een bijdrage aan leveren. En bijkomend voordeel: er zitten ook nog Lessons Learned in voor (particuliere) opdrachtgevers.


Wat heeft de hoogste prioriteit bij het CVW: kwaliteit of kwantiteit?

kwaliteit kwantiteitToevallig kwam mij één dezer dagen ter ore dat het Centrum Veilig Wonen vooral gericht is op produktie. Een echt produckiebedrijf dus, met als belangrijkste producten het afhandelen van herstelschade en het bouwkundig versterken. Bij vrijwel elk produktiebedrijf komt al gauw het conflict tussen kwaliteit en kwantiteit aan de orde. Twee grootheden die al tijden op voet van spanning met elkaar leven. Zo ook in dit geval? 

Lees meer...

Is er wel een intern schadeprotocol bij het CVW voor monumenten?

monumentenIn de nazomer van 2015 is Dossier 303 door de NAM overgedragen aan het Centrum Veilig Wonen. Dit in tegenstelling tot bestaande afspraken. Voor mij was dit het moment om mij eens te verdiepen in de procedure Herstelschade voor Cultureel Erfgoed waar ook ons Rijksmonument onder zou moeten vallen. Hierover was al gesproken in het begin van het jaar. Maar de afspraak met de NAM was gemaakt om dit Dossier nog even op de "oude manier" te doen. Hans Alders benadrukte in zijn programma nogmaals dat het Cultureel Erfgoed in het aardbevingsgebied met respect behandeld moest worden door de NAM en het CVW. 

Lees meer...

Het Centrum Veilig Wonen: slikken of stikken!

strotHet is zover: het Centrum Veilig Wonen geeft botweg aan dat alle discussie is gesloten en ik heb het ondeugdelijke expertise rapport van 6 januari maar te slikken. Ben ik het er niet mee eens? Dan moet ik binnen 6 weken contra-expertise aanvragen. 

Lees meer...

Het gegoochel van het Centrum Veilig Wonen

gegoochel cvwIn mijn vorige blog “Dossier 303 en de overgang van de NAM naar het CVW” heb ik al aangeven  dat de behandeling van Dossier 303 merkwaardig verloopt sinds deze is overgedragen aan het Centrum Veilig Wonen. Mijn recente ervaringen deel ik graag met u in deze blog. 

Lees meer...

Dossier 303: de overgang van de NAM naar het CVW

cvw ontzorgenDe rol waarin ik momenteel zit heeft veel overeenkomsten met die van een opdrachtgever: adviezen inwinnen en beoordelen, financiering rond zien te krijgen, etc. Als deze voorbereidingen van de initiatiefase allemaal achter de rug zijn, kan ik me gaan richten waar het om gaat: het geven van een opdracht om de bevingschade te herstellen. Maar zover is het nog lang niet. 

Lees meer...

"Niet de Staat maar de NAM moet betalen" - Is dat zo?

nam"Niet de Staat maar de NAM moet betalen" kopte het Dagblad van het Noorden vanmorgen. Een artikel van @gerdtvanhofslot en @JohandeVeer_  over de uitspraak van de directeur van de NAM, @GeraldSchotman, dat de Groningers moeten meedelen in de opbrengsten van de gaswinning. Een discussie over het feit of de NAM of de Staat moet betalen is mijn inziens een vestzak- of broekzakverhaal. En dus een non-discussie.

Lees meer...

silhouet rentenierswoning

Onze woonboerderij is een Rijksmonument in het kerngebied van de bevingen.  Vanuit onze woonkamer zien wij de kerktoren van Loppersum, hemelsbreed bijna vier kilometer.  Maar wij wonen hier schitterend en hebben het prima naar onze zin. Weg uit het aardbevingsgebied? Zeker niet......! Tenzij het een continue strijd gaat worden met allerhande instanties. En daar begint het nu toch wel op te lijken.

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 166 gasten en geen leden online