Blog aardbevingen

Blog over mijn ervaringen met de aardbevingen

blog groningen

In dit deel van mijn website besteed ik aandacht aan de problematiek van de gaswinning en bijbehorende aardbevingen. Het gaat om onderwerpen als het herstel van de schade, het bouwkundig versterken en de waardedaling van de huizen in het kerngebied. De eerste, flinke beving was in augustus 2012. Hemelsbreed 6 kilometer bij ons vandaan. Een klap die velen heeft wakker geschud. Maar hoe verloopt het sindsdien? Vanaf 2016 ga ik mijn ervaringen met u delen op dit deel van de website. Merkwaardige zaken komen aan de orde. Er gaan dingen goed, maar ook heel veel gaat nog steeds niet goed. Maar waarom nu pas de ervaringen delen? Omdat de sfeer duidelijk veranderd is: het is er sinds het begin niet beter op geworden. Wat is de reden van deze verandering? Misschien kunnen deze blogs daar een bijdrage aan leveren. En bijkomend voordeel: er zitten ook nog Lessons Learned in voor (particuliere) opdrachtgevers.


Schudden in Groningen: maar wat daarna?

blog groningen"Sfeer in Groningen is niet verbeterd" kopte het Dagblad van het Noorden afgelopen zaterdag in zijn krant. Op dezelfde dag kreeg ik een mail van een lokale aannemer die mij eveneens triggerde dat er toch wel wat merkwaardige zaken aan de hand zijn rondom het oplossingen van de aardbevingsproblematiek in het noorden van ons land. 

Al een tijdje speel ik met de gedachte om hier af en toe een blog aan te wijden. Mede omdat het aspect Opdrachtgeverschap ook onderdeel van deze problematiek is en ik de indruk heb dat hier soms merkwaardig mee wordt omgegaan. Hans Wortmann en ik zouden dat 'rolvervaging' noemen. Met alle gevolgen van dien. 

Het moet er nu dus toch maar van komen. Aanleidingen genoeg en, dat is natuurlijk het mooist, ik ben zelf één van degenen die het 'slachtoffer' is van de aardbevingen in Groningen.

Hoewel veel kritiek nog betrekking heeft op de NAM, zegt Klaassen dat het CVW niet vrijuit gaat. De laatste maanden wordt volop gemopperd over deze organisatie. "De klachten tonen grote gelijkenis met die over de NAM: onbereikbare contactpersonen, het niet nakomen van afspraken, botte experts en flinke overschrijdingen van termijnen"

Leendert Klaassen

Alle ellende begon in augustus 2012: de grootste klap tot nu toe en niet ver bij ons vandaan: hemelsbreed bijna 6 kilometer. We zitten dan ook in het zogenaamde 'kerngebied'. Komt bij dat ons woonhuis een Rijksmonument is. Cultureel erfgoed in Groningen waar we, ook volgens Alders, zuinig op moeten zijn. Na enige aarzeling in het begin waren we, achteraf gezien, vrij snel met het aanmelden van onze schade. Ons schadedossier heeft nummer 303. Inmiddels zijn het duizenden.

Hoe wordt er omgegaan met monumenten? Daar gaan we zorgvuldig mee om. Bij een monument is altijd sprake van maatwerk. Versterken mag niet tot gevolg hebben dat het karakter van het moment verandert

Hans Alders

Om een lang verhaal nu kort te maken: dat de sfeer in Groningen er niet beter op wordt, ervaren wij ook. Aanvankelijk zijn we altijd goed geholpen als het ging om het herstellen van schade. Veel ongemakken, maar er werd niet moeilijk gedaan. Dat is inmiddels veranderd. Binnenkort zal ik wat meer ingaan op onze ervaringen tot nu toe en over hoe het verder zal gaan. Positieve ervaringen, maar helaas ook negatieve. Het dossier 303 is na 2,5 jaar nog steeds niet gesloten. Ligt niet alleen aan de NAM overigens, maar voor een deel ook bij ons. 

We onderkennen drie aandachtsgebieden rondom de aardbevingsproblematiek waar ik de komende tijd over kan gaan bloggen:

  • schadeherstel:
    zijn we nu 2,5 jaar mee bezig en het eind is nog niet in zicht;
  • preventief  versterken:
    aanpassingen van de woning om te voorkomen dat er bij een grote klap slachtoffers gaan vallen. Inmiddels zijn we hiermee een volgende fase ingegaan;
  • waardedaling:
    speelt nu nog niet, maar gaat wel komen. 

Binnenkort ga ik dus in korte berichten schrijven over mijn ervaringen met de verschillende instanties die betrokken zijn bij het oplossen van deze problematiek. Het aspect 'opdrachtgeverschap' zal, voorzover mogelijk, hier in worden meegenomen. In principe wil ik proberen deze problematiek constructief te benaderen. gebaseerd op feiten. Wil je mijn blog blijven volgen? Houd dan Twitter of LinkedIn in de gaten.

 

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

silhouet rentenierswoning

Onze woonboerderij is een Rijksmonument in het kerngebied van de bevingen.  Vanuit onze woonkamer zien wij de kerktoren van Loppersum, hemelsbreed bijna vier kilometer.  Maar wij wonen hier schitterend en hebben het prima naar onze zin. Weg uit het aardbevingsgebied? Zeker niet......! Tenzij het een continue strijd gaat worden met allerhande instanties. En daar begint het nu toch wel op te lijken.

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 226 gasten en geen leden online