Blog aardbevingen

Blog over mijn ervaringen met de aardbevingen

blog groningen

In dit deel van mijn website besteed ik aandacht aan de problematiek van de gaswinning en bijbehorende aardbevingen. Het gaat om onderwerpen als het herstel van de schade, het bouwkundig versterken en de waardedaling van de huizen in het kerngebied. De eerste, flinke beving was in augustus 2012. Hemelsbreed 6 kilometer bij ons vandaan. Een klap die velen heeft wakker geschud. Maar hoe verloopt het sindsdien? Vanaf 2016 ga ik mijn ervaringen met u delen op dit deel van de website. Merkwaardige zaken komen aan de orde. Er gaan dingen goed, maar ook heel veel gaat nog steeds niet goed. Maar waarom nu pas de ervaringen delen? Omdat de sfeer duidelijk veranderd is: het is er sinds het begin niet beter op geworden. Wat is de reden van deze verandering? Misschien kunnen deze blogs daar een bijdrage aan leveren. En bijkomend voordeel: er zitten ook nog Lessons Learned in voor (particuliere) opdrachtgevers.


"Niet de Staat maar de NAM moet betalen" - Is dat zo?

nam"Niet de Staat maar de NAM moet betalen" kopte het Dagblad van het Noorden vanmorgen. Een artikel van @gerdtvanhofslot en @JohandeVeer_  over de uitspraak van de directeur van de NAM, @GeraldSchotman, dat de Groningers moeten meedelen in de opbrengsten van de gaswinning. Een discussie over het feit of de NAM of de Staat moet betalen is mijn inziens een vestzak- of broekzakverhaal. En dus een non-discussie.

 

Ten eerste omdat een fors deel van de gasopbrengsten naar de staat gaan. Schotman stelt in zijn betoog dat 90% van de opbrengsten van deze gaswinning dus naar de staat gaat. Waar de overige 10% naar toe gaat is niet geheel duidelijk, afhankelijk van bruto of netto gasopbrengsten zullen de overige 10% exploitatiekosten zijn of gaat het naar de aandeelhouders van de NAM, zijnde naar Shell en Esso. Elke euro die de NAM moet betalen aan de burgers in Groningen gaat direct ten koste van de uiteindelijke gasopbrenst. Ongeacht of het nu om herstel van schade gaat, versterkingen van woningen of compensatie voor geleden schade. De NAM zal deze kosten als bedrijfskosten opvoeren en dus worden ze onderdeel van de exploitatie. De exploitatie bepaalt in belangrijke mate de verkoopprijs van het gas: Gasterra koopt dit gas in en verkoopt het weer door. De winstmarge tussen in- en verkoop bepaalt in belangrijke mate de gasopbrenst voor de staat, Shell, Esso en EBN. Allevier zijn aandeelhouders van Gasterra. De staat is 100% aandeelhouder van EBN.

En nu komen we op het tweede punt: hoewel de staat geen aandeelhouder is van de NAM, is zij wel de opdrachtgever. Als opdrachtgever geeft zij NAM toestemming én opdracht om gas te winnen in o.a. het Groninger gasveld. De NAM is dus niets anders dan de uitvoerder van de gaswinning in Groningen. De opdrachtgever bepaalt onder welke voorwaarden de opdrachtnemer, de NAM dus, het gas naar boven haalt. Deze voorwaarden zullen ongetwijfeld ook betrekking hebben op de exploitatie en de kosten die hiervoor nodig zijn. Hoewel de staat dus geen aandeelhouder is van de NAM, heeft zij als opdrachtgever wel degelijk invloed op de exploitatiebegroting van de NAM. De opdrachtgever, de staat dus, zal ook haar instemming moeten geven als er een flinke post "compensatiegelden groningers' op de exploitatiebegroting komt te staan. Dit kan de NAM niet eenzijdig opvoeren, noch de aandeelhouders van de NAM. 

Linksom of rechtsom, de staat is uiteindelijk verantwoordelijk voor de beslissing wat er naar de burgers in Groningen betaalt wordt aan schadeherstel, versterking en compensatieregelingen. Hetzij via de NAM, hetzij via belastingmaatregelen of anderzins. De discussie over wie moet betalen heeft dan ook geen enkele zin. Het is verspilling van energie en leidt de aandacht af van de werkelijke discussie: op welke manier worden de gedupeerden in Groningen geholpen. De Staat, en alleen de Staat, kan hierover beslissingen nemen. NAM kan adviseren, maar meer ook niet. Zij zullen alleen betalen in opdracht van de Staat. 

 

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

silhouet rentenierswoning

Onze woonboerderij is een Rijksmonument in het kerngebied van de bevingen.  Vanuit onze woonkamer zien wij de kerktoren van Loppersum, hemelsbreed bijna vier kilometer.  Maar wij wonen hier schitterend en hebben het prima naar onze zin. Weg uit het aardbevingsgebied? Zeker niet......! Tenzij het een continue strijd gaat worden met allerhande instanties. En daar begint het nu toch wel op te lijken.

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 233 gasten en geen leden online