Blog aardbevingen

Blog over mijn ervaringen met de aardbevingen

blog groningen

In dit deel van mijn website besteed ik aandacht aan de problematiek van de gaswinning en bijbehorende aardbevingen. Het gaat om onderwerpen als het herstel van de schade, het bouwkundig versterken en de waardedaling van de huizen in het kerngebied. De eerste, flinke beving was in augustus 2012. Hemelsbreed 6 kilometer bij ons vandaan. Een klap die velen heeft wakker geschud. Maar hoe verloopt het sindsdien? Vanaf 2016 ga ik mijn ervaringen met u delen op dit deel van de website. Merkwaardige zaken komen aan de orde. Er gaan dingen goed, maar ook heel veel gaat nog steeds niet goed. Maar waarom nu pas de ervaringen delen? Omdat de sfeer duidelijk veranderd is: het is er sinds het begin niet beter op geworden. Wat is de reden van deze verandering? Misschien kunnen deze blogs daar een bijdrage aan leveren. En bijkomend voordeel: er zitten ook nog Lessons Learned in voor (particuliere) opdrachtgevers.


Wat heeft de hoogste prioriteit bij het CVW: kwaliteit of kwantiteit?

kwaliteit kwantiteitToevallig kwam mij één dezer dagen ter ore dat het Centrum Veilig Wonen vooral gericht is op produktie. Een echt produckiebedrijf dus, met als belangrijkste producten het afhandelen van herstelschade en het bouwkundig versterken. Bij vrijwel elk produktiebedrijf komt al gauw het conflict tussen kwaliteit en kwantiteit aan de orde. Twee grootheden die al tijden op voet van spanning met elkaar leven. Zo ook in dit geval? 

Maar hier over nadenkend is het gedrag van het CVW, waar ik de afgelopen maanden mee geconfronteerd werd, nu enigszins te verklaren. Onze schade-expert gaf in het gesprek van 6 november onomwonden aan dat het dossier 303 vóór kerst 2015 moest zijn afgerond. Een duidelijk target voor de medewerker(s) in een produktiebedrijf. Hier wordt blijkbaar direct op gestuurd door het management. Het aantal schadedossiers voor een bepaalde datum afhandelen is een helder meetbare grootheid: de kwantiteit. En als de schadedossiers snel zijn afgehandeld, kun je dit ook nog mooi uitdragen naar buiten toe. Cijfermatig kun je aangeven wat je gepresteerd hebt. Medewerkers en bedrijf kunnen er mee scoren. 

Juist in een dergelijke omgeving, waar alles is gericht op produktie, is het bewaken van de kwaliteit een extra uitdaging. Snel leveren met een excellente kwaliteit. Maar als 'monopolist' hoef je je hier eigenlijk minder druk om te maken. Dit wordt nog versterkt als de klanten van het CVW, de gedupeerden dus, niet gaan klagen maar alles zonder meer slikken. Een vrijbrief voor het CVW om zijn eigen gang te gaan en proberen te scoren met cijfers over kwantiteit.

Het kan nog erger worden als de medewerkers ook nog een keer voor hun bovenmatige, en éénzijdige, prestatie worden beloond. Een bonus/malus regeling voor het afhandelen van aantal herstelschades. Bij de NAM zijn dergelijke regelingen bijna standaard te noemen. Het prikkelt contractors (wat het CVW ook is) om goede prestaties te leveren en mee te denken. Kwantiteit is makkelijk meetbaar en goed te vertalen in een bonus/malus regeling. Veel gemakkelijker in ieder geval dan het meten van kwaliteit. Dit laatste blijkt in de praktijk een lastige te zijn. Zeker voor een management van een matige kwaliteit. Kwaliteit is namelijk best meetbaar te maken, maar het kost enige moeite. Maar als niemand hoger in de organisatie dit eist, waarom zou je het dan doen?

Bovenstaande geprojecteerd op mijn ervaringen van de afgelopen maanden, gaf mij nog een heel andere kijk op de zaak. Waarschijnlijk heeft de schade-expert intern het verkort expertise-rapport afgeleverd vóór kerst 2015. Dit valt door mij niet te controleren. Kerstreces meegerekend, kan het kloppen dat op 11 januari de documenten naar mij verstuurd zijn. Zowel schade-expert als contactpersoon hebben gescoord en zien dit al of niet in hun bonus terug.

Maar dit laatste kan voor de betrokken medewerkers juist een extra reden zijn om niet akkoord te gaan met mijn bezwaar dat het expertise rapport aan alle kanten rammelt en zelfs tegenstrijdig is met eerdere uitspraken. Dan zou het dossier nog niet gesloten zijn voor kerst. Het aanvragen van contra-expertise, waar iedere keer op gehamerd wordt, staat er namelijk buiten. Hierop wordt niet beoordeeld in deze fase van de herstelschade. Zowel schade-expert, contactpersoon als leidinggevende hebben er dus alle belang bij het dossier 303 voor dat deel afgesloten te houden. Kwaliteit is immers van ondergeschikt belang. Niemand die hier naar kijkt en blijkbaar wordt ook niemand hier op beoordeeld.

De kunst in elk produktiebedrijf is het vinden van een goed evenwicht tussen kwantiteit én kwaliteit. Een lastig issue, maar niet onmogelijk. Het vinden van een goed evenwicht hierin zegt vooral veel over de kwaliteit van de organisatie en dan met name de directie. Maar ook de NAM, als opdrachtgever van het CVW, heeft hierin een verantwoordelijkheid!

Deze blog is uitgegaan van een aantal veronderstellingen wat betreft het opleveren van het rapport voor kerst en het aanwezig zijn, in welke vorm dan ook, van een bonus/malus regeling voor medewerkers en/of leidinggevenden. 

Maar het verklaart mij voor een belangrijk deel het gedrag van de medewerkers van het CVW in de afgelopen tijd. En het zegt mij ook veel over de heersende cultuur van de organisatie. Een monopoliepositie heeft zo zijn voordelen. Voor het management, maar zeker niet voor de klanten/gedupeerden. 

 

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

silhouet rentenierswoning

Onze woonboerderij is een Rijksmonument in het kerngebied van de bevingen.  Vanuit onze woonkamer zien wij de kerktoren van Loppersum, hemelsbreed bijna vier kilometer.  Maar wij wonen hier schitterend en hebben het prima naar onze zin. Weg uit het aardbevingsgebied? Zeker niet......! Tenzij het een continue strijd gaat worden met allerhande instanties. En daar begint het nu toch wel op te lijken.

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 231 gasten en geen leden online