Goed Opdrachtgeverschap

Structurele problemen met projecten herkennen

About project

Rate it
0.0/5 (0 votes)
Kennisoverdracht

Hoe kunt u herkennen of bij u projecten structureel in de problemen komen?
Wereldwijd komen zo'n 50 tot 70 van alle honderd projecten in de problemen of mislukken. Deze trend is onafhankelijk van de bedrijfstak. De aard van de projecten lijkt er niet veel toe te doen. Zelfs kleine projecten blijken op grote schaal gevoelig voor problemen. 
Maar hoe zit het bij u? Dat is een belangrijk vraag. Want 30 -- 50 duizend euro van iedere ton die uitgegeven wordt gaat aan projecten in rook op. Van ieder jaar dat mensen aan projecten werken, werken ze een half jaar voor niets. 
Verbeteringen kunnen zich wel vier keer terugbetalen. Stel dat uw concurrent hier lucht van krijgt. Ook die kampen met structurele problemen met projecten.
Ik geef u drie manieren om er achter te komen of uw organisatie last heeft van structurele projecten.
De uiterlijke kenmerken van uw organisatie
De symptomen van structurele problemen die u zou kunnen herkennen
Situatie beschrijving die misschien wel over uw organisatie gaat.
Een aantal uiterlijke kenmerken van organisaties zijn uitstekende voorspellers van structurele problemen. Beter dan Of dan persberichten of jaarverslagen. Beter dan bijvoorbeeld uitspraken van managers of leiders. Misschien wel beter dan uw eigen gevoel.
Heeft uw organisatie 
meer dan enkele tientallen medewerkers in dienst? 
Is een hoog opleidingsniveau van uw personeel vereist? 
Levert u complexe producten of diensten?
Wordt uw productieproces ondersteund door complexe ICT?
Heeft uw organisatie te maken met veel onzekerheden en onvoorspelbare trends?
Werkt u in een sterk concurrerende markt?
Dan heeft uw organisatie vrijwel zeker te maken met structurele problemen met projecten. Deze factoren maken het moeilijk de werklast goed te beheersen. Het is moeilijk het hoofd te bieden tegen een stortvloed van verrassingen en veranderingen.
Zelfs wanneer u denkt dat u weinig problemen heeft met projecten, dan is het toch wijs daar nog eens goed naar te kijken. Deze voorspellers zijn erg betrouwbaar.
Herkent u zich in deze beschrijving?
Te veel projecten komen in de problemen of mislukken. Strategische doelen en de marktpositie komen in het gedrang. Om dat te compenseren worden nieuwe projecten op gestart en die komen boven op de stapel met lopende projecten. 
Teams en afdelingen klagen over de werkdruk. De uitvoering van projecten wordt maar gestart zonder dat de voorbereiding van projecten altijd is afgerond. Tijdens de uitvoering blijkt dat voor de meeste projecten niet precies duidelijk is wat er moet worden bereikt en hoe het bereikt moet worden. Er worden onnodige werkzaamheden uitgevoerd en voltooide producten hebben geregeld kwaliteitsproblemen. Vaak kunnen taken niet gelijk worden afgerond omdat er zaken ontbreken of dat mensen niet beschikbaar zijn. Uitvoering van taken vergt meer tijd dan gepland waardoor andere projecten in het gedrang komen. Projecten duren in de praktijk langer en kosten meer en er is een gevoel dat er onrealistische eisen worden gesteld.
Schattingen en budgetten worden verhoogd om ze aan te passen aan de praktijk. Toch zorgt dat niet voor betere projecten. Spanning tussen projectorganisatie en opdrachtgever nemen daardoor toe. Senior management verhoogt de druk op de organisatie om te voorkomen dat strategische kansen worden gemist. Opnieuw voelen zij de noodzaak om meer en nieuwe projecten te initiëren ter compensatie van mislukkingen die plaatsvinden. Ze hebben geen andere keus. Want zonder projecten verliest uw organisatie haar positie.
Is dit het verhaal van uw organisatie? Er worden meer projecten opgestart dan dat er afgerond kunnen worden. Het kan niet anders of projecten komen in de problemen. Er moeten projecten mislukken. Want er worden meer projecten gestart dan er afgerond kunnen worden. In ieder geval niet op de manier waarop het nu gaat.
Ik gaf u drie manieren om er achter te komen of uw projecten te maken hebben met structurele problemen. Herkent u zich in de vijf uiterlijke kenmerken? Herkent u de symptomen? Herkent u zich het verhaal?
Ja?
Wat gaat u daaraan doen?
Ik ben jan van Egmond
Ik geef organisaties advies waarvoor projecten van strategisch belang zijn.

Project info

Bron: Jan van Egmond
Jaar: 2013-12-12

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 155 gasten en geen leden online