Brug tussen projectmanagement en verandermanagement

Twee derde van alle projecten mislukt. Door beter stakeholdermanagement, betere communicatie en vooral betere marketing van projecten is draagvlak voor projecten te realiseren zodat ze wél succesvol worden.

 

Ofwel, door te spompen en te verleiden, betogen Ankie Swakhoven en Leon Hielkema in hun boek De Project(ver)leider. De SPOMP-aanpak heeft in Amerika al drie awards gewonnen.

De Nederlandse overheid raakt 4 tot 5 miljard euro kwijt door mislukte IT-projecten. Het is eerder regel dan uitzondering, slechts een derde van alle projecten is succesvol blijkt uit onderzoek. Terwijl in vijf stappen het scoringspercentage flink omhoog kan. Leon Hielkema en Ankie Swakhoven ontwikkelden daarvoor het SPOMP-model. SPOMP staat voor Stakeholdermanagement, een Procesplan voor communicatie, Organiseren van invloed, Marketing van het project en Potentieel succes aantonen. Kern ervan is dat je mensen gedurende het project meeneemt, verleidt, om zo draagvlak te creëren en succes te realiseren. Leon Hielkema: 'Als je een projectopdracht krijgt als projectleider, moet je eerst de stakeholders definiëren en ermee om tafel. En ja, dat kan betekenen als de opdracht niet realistisch is, dat een project niet doorgaat of terug moet naar de tekentafel.' Is er wél goed overlegd met stakeholders, dan kan ook per doelgroep een communicatieplan worden gemaakt. Ankie Swakhoven (zie foto): 'In veel projecten wordt wel gecommuniceerd, maar wordt de boodschap niet afgestemd op de stakeholders die met verandering te maken krijgen.' Als je de juiste stakeholders benoemt en bijvoorbeeld in een raad van advies of klankbord zet, kun je veel beter invloed organiseren. Betrek een OR, laat medewerkers meepraten. Marketing, het echte verleiden is de vierde stap en het helpt als je vooraf en tijdens het project mensen laat zien wat het hen in potentie kan opleveren (stap vijf).

Lees meer: http://www.overmanagement.nl/actueel/detail/de-projectverleider-slaat-brug-tussen-projectmanagement-en-verandermanagement?Thema=Projectmanagement


Afdrukken   E-mailadres