ICT autoriteit vergroot complexiteit

Een tijdelijke ict-autoriteit die toeziet op ict-projecten bij de overheid maakt de situatie eerder complexer dan minder complex. Dat stelt voormalig rijks-cio Maarten Hillenaar in een interview met Computable. 'Je kunt beter de verantwoordelijkheid laten waar die nu ligt, bij de organisatie of het departement waar het ict-project de grootste gevolgen heeft voor de primaire processen', stelt hij.

 

'Als de tijdelijke ict-autoriteit gaat toezien op naleving van gemaakte afspraken over bijvoorbeeld de architectuur, de standaarden of hergebruik gaat dat helpen, maar die taken kun je dan net zo goed bij de rijks-cio leggen.' Hillenaar reageert op een aanbeveling in het eindrapport 'Naar grip op ICT' om een tijdelijke ict-autoriteit in te richten die orde moet scheppen in de problemen met grote ict-projecten bij het rijk.

Hillenaar: 'Anders dan vijf jaar geleden, toen ieder departement alles helemaal zelf deed, zou de rol van de rijks-cio nu steviger kunnen worden ingericht.' Daarmee reageert hij ook op de bevindingen van de tijdelijke ict-commissie over de invloed van de rijks-cio. Die wordt volgens de commissie bepaald door de 'overredingskracht' van de rijks-cio, maar volgens de commissie heeft de rijks-cio in principe niet meer macht dan de cio's van de departementen.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5186479/1277202/ictautoriteit-vergroot-complexiteit.html#ixzz3GmEvixS5


Afdrukken   E-mailadres