Spoorzone brengt Delft in nood

Delft krijgt met de spoortunnel, het ondergrondse station en het nieuwe stadskantoor een nieuw visitekaartje en legt daarvoor 490 miljoen euro op tafel. De tegenvallers lopen echter op tot 80 miljoen euro en dat voelt als een molensteen. Wethouder Lennart Harpe (VVD) betrad afgelopen weekend met gemengde gevoelens de eerste testtrein voor de 2300 meter lange tunnel. Het is nog even testen en oefenen met de hulpdiensten, maar binnen enkele maanden zijn de eerste twee spoortunnels klaar voor gebruik.


Harpe is trots op het nieuwe visitekaartje, maar hikt aan tegen de financiële consequenties van het megaproject. Immers, de gemeente draait op voor de helft van de investering van 1 miljard euro: Delft betaalt 130 miljoen euro voor de tunnel en draagt bij aan het station, het stadskantoor en de herinrichting, inclusief de verlenging van tramlijn 19.

Het ondergrondse station springt in het oog met een bijzonder ontwerp van het plafond in de hal. Vanaf komend voorjaar rijden dagelijks 350 treinen door Delft niet meer bovengronds, maar over een lengte van 2300 meter onder de grond dwars door de binnenstad. Het oude spoorviaduct komt dan vrij voor een park, 1200 woningen en 50.000 vierkante meter kantoren.

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/11/04/spoorzone-brengt-delft-in-nood


Afdrukken   E-mailadres