IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Lastige besturen maken nieuwe functies van kerken onmogelijk

Dwarsliggende kerkbesturen, omwonenden die het wijzigen van bestemmingsplannen afremmen en de onderhoudsgevoeligheid van appartementen in voormalige kerkgebouwen. Dat zijn de voornaamste obstakels bij het terugdringen van leegstaande kerken.


De sloop van een kerkgebouw is bijna altijd financieel aantrekkelijker dan er een nieuwe functie voor zoeken, zegt Koen Raats, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van herbestemming van cultureel erfgoed. “Een projectontwikkelaar kan meer verdienen als hij op de plek waar vroeger een kerk stond dure appartementen bouwt, dan een kerk verbouwen tot bijvoorbeeld woningen”, legt hij uit. Met die verdiensten houdt hij ook rekening bij het bod op het gebouw. Zodat de verkopende partij financieel veelal beter af is bij sloop dan bij hergebruik van de kerk. Wat daarnaast speelt, is dat bisdommen geregeld bezwaarmaken tegen een nieuwe bestemming voor een kerk omdat ze vrezen voor oneigenlijk gebruik van zo’n voormalig godshuis. Het komt zelfs voor dat kerkgenootschappen herbestemming naar een maatschappelijke functie tegenhouden.

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/11/11/lastige-besturen-maken-nieuwe-functies-van-kerken-onmogelijk

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 423 gasten en geen leden online