Kabinet: maak haast met ICT-noodaanpak

Het kabinet moet haast maken met het uitvoeren van de 34 aanbevelingen uit het rapport 'Naar grip op ICT'. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) moet op 1 april 2015 van start kunnen gaan. Een aantal aanbevelingen kan zelfs al op 1 januari van het nieuwe jaar zijn geïmplementeerd. Er is sprake van een noodsituatie, dus er moet over de hele breedte tempo worden gemaakt. Dat stelde Ton Elias, voorzitter van de Tijdelijke commissie ICT, aan het eind van de plenaire behandeling van het rapport 'Grip op ICT' in de Tweede Kamer.

 

Tijdens het debat in de afgelopen twee dagen, bleek dat de Tweede Kamer alle 34 aanbevelingen van de commissie-Elias omarmt. De uitvoering daarvan moet het grootschalig mislukken van ict-projecten bij de overheid gaan voorkomen. Voorzitter Elias was blij met de steun voor de bevindingen en aanbevelingen.

Hij riep het kabinet op om heel snel ermee aan de slag te gaan en zelfs al op 1 januari een aantal aanbevelingen door te voeren, zoals het veranderen van het Rijksict-dashboard, waarbij nu nog alle projecten groen licht hebben. Hij noemde specifiek de aanbevelingen 3-5, 7-15 en 20-21 uit het rapport. Daarbij gaat het onder meer om een sterke rol van de Rijks-CIO, een strakkere naleving van het pas-toe-of-leg-uit-beleid rondom opensourcesoftware en open standaarden en aandacht voor ict bij opleidings- en trainingstrajecten voor ambtenaren.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5207583/1277202/kabinet-maak-haast-met-ictnoodaanpak.html#ixzz3Lnu8g85k


Afdrukken   E-mailadres