BIT moet wel twee kanten opwerken

iBestuur vraagt een aantal betrokkenen om hun visie op de kabinetsreactie op het rapport-Elias. D66-Kamerlid Kees Verhoeven toont ziet positieve elementen, maar wil meer helderheid. Met name op het gebied van het Bureau ICT Toetsing en de politieke aandacht voor aanbestedingen moet het scherper, vindt hij.

Is vijf jaar genoeg voor het BIT? Wie kan het wanneer inzetten? Hoe zorg je dat het geen wassen neus wordt? Het zijn vragen die leven bij Verhoeven na het lezen van het epistel van minister Blok. “Het is positief dat het kabinet met een aantal van de maatregelen aan de slag gaat en ze gaat in ieder geval het BIT instellen. In vind het niet zo nodig dat het kabinet kiest voor een periode van vijf jaar. Ik denk dat minister Blok en ook Ton Elias allebei willen zorgen dat het niet iets blijvends wordt, maar een termijn van vijf jaar voor zo’n grote cultuurverandering vind ik wel kort. Dat is voor mij nog een punt van discussie.” 
Verhoeven zegt ook blij te zijn dat de regering ervoor kiest het BIT niet bij de minister-president onder te brengen. “Het ministerie van Algemene Zaken is daar niet op geëquipeerd en we hebben dat in Nederland qua organisatie ook niet zo ingebakken.”

Wassen neus

Maar de plaatsing van het BIT tegen het huidige CIO-stelsel aan – waarbij de keuze van de te onderzoeken projecten aan de departementen wordt overgelaten – vergt nog wel wat bijschaven, denkt Verhoeven. “Wat mij betreft zou iedereen die bij de besluitvorming over een ICT-project betrokken is, dat BIT moeten kunnen inroepen, een kleine flexibele club van specialisten. En dat moet in twee richtingen werken. Op het moment dat de Kamer twijfelt over een automatiseringsproject waar een minister mee aan de slag gaat, moet het BIT kunnen worden ingeroepen, maar ook andersom: als de Kamer een motie aanneemt met grote ICT-consequenties, moet de minister het BIT kunnen vragen om een advies. Als het beperkt blijft tot alleen maar zo nu en dan eens een projectje aandragen voor het BIT, dan wordt het een wassen neus.”

Lees meer: http://ibestuur.nl/nieuws/het-bit-moet-wel-twee-kanten-op-werken


Afdrukken   E-mailadres