Netwerkende jonge garde geeft ketensamenwerking vorm

“De jongere generatie denkt in netwerken en is daardoor bij uitstek geschikt om de samenwerking in de bouwketen verder vorm te geven.” Dat stelt Willem Verbaan, co-auteur van het boek ‘Samen, sneller, slimmer, innoveren in de bouw’. Podium sprak met deze macro-econoom in aanloop naar de bijeenkomst voor professionals uit de infrasector die Vereniging Stadswerk, NL Ingenieurs en het Platform Infra Noord van Bouwend Nederland op 17 februari in Groningen organiseren, met als thema ‘Samen, sneller, slimmer, megatrends & scenario’s voor infrabedrijven en -opdrachtgevers’.

Samen, sneller, slimmer is een optimistisch boek over de bouw onder het motto ‘never waste a good crisis’. Dus de sector moet blij zijn met de crisis zoals die in 2008 toesloeg?

“Waar in de auto- en vliegtuigindustrie door hoge marktdruk in de hele keten partijen nauw met elkaar samenwerken, regeert in de bouwsector nog het traditionele aanbestedingsstelsel en de laagste prijs. Maar juist daardoor zijn de faalkosten enorm. Die bedragen naar schatting 15 tot 20 procent van de omzet. Op jaarbasis heb je het sectorbreed over meer dan tien miljard euro. De gedachte achter ‘Samen, Sneller, Slimmer’ is dat onder druk van de crisis van 2008 de bouw nu rijp is voor een doorbraak naar het samenwerkingsmodel. De overheid hield als opdrachtgever de infrasector lang uit de wind, met vangnetten als de Crisis- en Herstelwet. Maar je ziet dat bij Rijkswaterstaat het roer nu ook om is. De boodschap van de Green Deal Grond-Weg-Waterbouw luidt keihard ‘meer doen met minder budget’. De infrawereld moet dus ook op een andere manier zaken gaan doen. Voor het boek ondernam ik met medeauteurs Gertrud Blauwhof en Ben Spiering een zoektocht in alle schakels van de bouwkolom. In het boek komen meer dan 50 cases uit binnen- en buitenland aan de orde. Die bedrijven zijn allemaal met ketens bezig en met BIM (Bouw Informatie Model), omdat met die software tool iedereen in de keten met elkaar kan praten.”

In het boek constateert u dat de sector zich opnieuw aan het uitvinden is?

“Dat is inderdaad al aan de gang. Neem het SAA-project (aanpassing van diverse snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere). Bij die grootste wegenbouwklus van Nederland van dit moment, neemt het uitvoerende consortium ook de financiering en het beheer voor zijn rekening. Tien jaar geleden kenden we die vorm van een DBFMO (Design-Build-Finance-Maintain & Operate) hier nog niet maar nu lijkt deze manier van integraal aanbesteden voor megaprojecten de norm te gaan worden. Spelers die zo’n tender willen winnen, moeten dus brede kennis in huis hebben, civieltechnisch maar ook over financiering, bedrijfsvoering, risicomanagement en IT.”

Lees meer: http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/1348035/netwerkende-jonge-garde-geeft-ketensamenwerking-vorm


Afdrukken   E-mailadres