Creatief boekhouden met het JSF-budget

Op papier blijft de aanschaf van de JSF waarschijnlijk binnen het budget. En de werkelijke prijs? Die verschuilt zich nog steeds. Achter gebudgetteerde prijzen, hoopvolle aannames en schuivende kostenposten.
De cijfers staan er, zwart op wit: de VS legt in 2016 maar liefst 130 miljoen dollar neer voor een JSF, zo blijkt uit vorige week gepubliceerde jaarcijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie. En niet de 87 miljoen dollar die Nederland voor het zelfde type (F-35A) straaljager denkt te hoeven neerleggen, waarbij Nederland nog met een oude dollarkoers rekent. Met de huidige, sterk gestegen, dollar valt het prijsverschil nog groter uit. Omgerekend 115 miljoen euro in de Amerikaanse boekhouding versus 66,4 miljoen euro in de Nederlandse boeken.

 

Dat is bijna twee keer zo duur. ‘Berekening JSF rammelt aan alle kanten’, reageert Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gisteren via Twitter als reactie op een nieuwe brief van de Rekenkamer over de aanschaf van de JSF, waarin het eerdere zorgen over de kosten en inzetbaarheid herhaalt. Gaat het nog wel lukken om 37 JSF’s te kopen binnen het afgesproken budget van 4,5 miljard euro?

Even rekenen
Even snel gerekend, lijkt het totale budget met de zogeheten ‘kale stuksprijs’ van 130 miljoen nog wel uit te komen op vier miljard euro voor 35 toestellen. Dit zou ruim binnen het budget van 4,5 miljard euro vallen, maar zo eenvoudig is het niet. Ongeveer twee miljard euro aan kosten komen daar nog bij, waaronder investeringskosten en de eerder aangeschafte twee testtoestellen die het totaal brengen op 37.

Concreet: hoeveel toestellen kunnen we dan kopen voor 4,5 miljard euro? JSF-expert Johan Boeder geeft een doorgerekend antwoord. Met een kale stuksprijs van 130 miljoen dollar kan ons land tegen de huidige dollarkoers slechts 26 JSF’s kan kopen, zo heeft hij berekend. Tegen de door Nederland gehanteerde verouderde dollarkoers zouden het er 28 JSF’s zijn, zo rekent Boeder voor (de berekeningen werden door Follow The Money ingezien).

Lees meer: http://www.ftm.nl/exclusive/creatief-boekhouden-met-jsf-budget/


Afdrukken   E-mailadres