Nieuwsuur: SVB wist van IT chaos bij PGB-plan

Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn er vorig jaar geen grote knelpunten geconstateerd die het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) per 1 januari 2015 in de weg stonden. In oktober was het echter al glashelder dat er problemen zouden ontstaan bij de SVB. Dat stellen twee vooraanstaande ict-deskundigen in tv-actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

 

Nieuwsuur analyseert vanavond wat er vooraf ging aan de huidige pgb-chaos. Sinds 1 januari is er een nieuw pgb-systeem. Mensen krijgen het geld voor het inkopen van zorg niet meer direct op hun rekening gestort. Ze moeten worden betaald door de SVB, die toestemming moet krijgen van gemeente of verzekeraar. Doel: fraude voorkomen. Alles bij elkaar een zeer complexe operatie waarbij veel verschillende partijen gegevens moeten uitwisselen, schrijft het tv-programma in een persbericht.
De SVB kan de hoeveelheid werk niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen is ontstaan. Half januari traden noodscenario’s in werking om ervoor te zorgen dat zorgverleners betaald krijgen. Op dit moment zijn 116.500 zorgverleners betaald. Dat is de helft van het totaal, stelt het tv-programma. Volgens staatssecretaris Van Rijn (VWS) en de SVB ligt de uitbetaling op schema.
Een SVB-medewerker die anoniem wil blijven, stelt in de uitzending vanavond dat het werk zich opstapelt: 'Er is maar één e-mailadres voor alle e-mail. Daar zitten minstens dertigduizend achterstallige mailtjes in. In die mails zitten heel veel salarisdeclaraties.'


Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5232137/1277202/nieuwsuur-svb-wist-van-itchaos-bij-pgbplan.html#ixzz3SCv0NjgB


Afdrukken   E-mailadres