IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Succesvolle leiders kennen eerst zichzelf, dan hun team

Om succesvol te zijn op welk gebied dan ook is zelfkennis essentieel. Voordat je kleurentraininkjes met je team gaat doen – ga eerst eens bij jezelf te rade.

Veel mensen denken van zichzelf dat ze heel wat zelfkennis hebben, maar in mijn ervaring valt dat vaak tegen. Ze kennen hoogstens hun eigen vrije ruimte. Deze term komt uit een communicatiemodel dat het Johari-venster heet. Het geeft inzicht in verschillende aspecten van jezelf waar je normaal liever niet bij stilstaat. Ideaal voor zelfinzicht dus.

Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten, opgebouwd uit aspecten van je persoonlijkheid die bekend en onbekend zijn bij jezelf en bij anderen. 

Het idee van dit model is dat communicatie het prettigst verloopt in de vrije, of open ruimte. Het doel is dan ook om deze ruimte zo groot mogelijk te maken. De drie andere kwadranten kun je zien als kanten van jezelf waarover je geen of gebrekkige zelfkennis hebt. Inzicht en communicatie hierover zorgen dat je deze dingen in de vrije ruimte kunt brengen. Out in the open. 

BLINDE VLEKKEN HEBBEN WE ALLEMAAL

Blinde vlekken in je persoonlijkheid zijn dingen die anderen wel zien, maar jijzelf niet. Dit kunnen kleine genante dingen zijn zoals zweetvoeten of een slechte adem. Maar vaak gaat het ook om de keerzijde van een talent. Iemand die daadkrachtig is heeft vaak niet door dat hij ook een drammer kan zijn. Iemand die creatief is heeft niet door dat ze ook een zwever is. 

Lees meer: http://www.mt.nl/569/87762/eelco-smit/succesvolle-leiders-kennen-eerst-zichzelf-dan-hun-team.html

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 135 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.