Zo'n station, daar betaal je als Delftenaar toch graag extra belasting voor

De opening van het station, inclusief spoortunnel van 2,3 kilometer en een ondergrondse stalling voor 5.000 fietsen, markeert een grote verandering voor Delft. Vanaf vandaag rijden de 350 treinen die dagelijks Delft passeren onder het centrum door, in plaats van er dwars doorheen. Het viaduct uit begin jaren 60 en het oude spoor worden afgebroken. Het 19de eeuwse stationsgebouw, eigendom van NS, krijgt een nog onbekende horecabestemming. Het einde van zes jaar werkzaamheden rond station Delft komt in zicht.

Tot zover het goede nieuws.

Zeg maar curatele

Delft staat aan de rand van een bankroet en onder verscherpt toezicht – zeg maar curatele – van de provincie. Het college van B en W ziet geen uitweg uit de financiële problemen en hanteert voor de komende vier jaar een niet-sluitende begroting. De wethouder Financiën: “De grens is echt bereikt.” De wethouder Grondzaken en Vastgoed:

Het nieuwe station is niet de oorzaak van de financiële ellende. ProRail heeft het station en de spoortunnel naar eigen zeggen gebouwd binnen de geplande tijd en het geplande budget. De gemeente beaamt dat.

Tegenvallers bij de ontwikkeling van het hele project eromheen, Spoorzone Delft, zijn volgens de gemeente de oorzaak. Tussen de historische binnenstad en het westelijke deel van Delft verrijst een nieuwe woonwijk, met veel groen en water, gereed in 2030. Nieuw Delft, gebouwd op het dankzij de tunnel vrijgekomen gebied tussen Gamma en DSM, verbindt de twee stadsdelen die door het spoor waren gescheiden.

Lees meer: http://www.nrcq.nl/2015/02/28/zon-mooi-station-daar-betaal-je-als-delftenaar-toch-graag-extra-belasting-voor


Afdrukken   E-mailadres