Commissie Elias over het symptoom “ICT Projecten”

De Tijdelijke Commissie ICT van Ton Elias heeft stof doen opwerpen. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat er veel misgaat met ICT projecten en dat daarmee veel geld wordt verspild. Als belangrijkste maatregel heeft Elias het Bureau ICT-toetsing (BIT). Deze instantie zou onder het Ministerie van Algemene Zaken moeten kijken naar ICT-projecten, in samenwerking met de CIO’s. In antwoord daarop stelde de regering voor om het BIT inderdaad in te stellen maar dan onder Minister Blok. Want in dat gedeelte van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook de CIO-Rijk zitting.

 

Op deze visie van de regering is veel kritiek want de onafhankelijkheid van het BIT zou hiermee in het geding zijn. Maar is de brief van het Kabinet echt zo vreemd? En afwijkend van het rapport van de Commissie van Elias? In mijn reactie verweet ik de Commissie Elias dat zij problemen probeerden op te lossen met hetzelfde denken dat de problemen heeft veroorzaakt. De problemen hadden in mijn ogen weinig te maken met ICT maar veel meer met de manier waarop de overheid is georganiseerd en de cultuur die dit voorbrengt. Organisatie en cultuur veroorzaken en versterken elkaar; het is een kip en ei verhaal.

De overheid is, zoals vrijwel elke organisatie die te maken heeft met geen of weinig concurrentie, georganiseerd op standaardisatie en efficiëntie. Maar zoals Edwards Deming al aantoonde, leidt focus op kosten (efficiëntie) slechts tot lagere kwaliteit die dan weer met hoge kosten moet worden gerepareerd. In Deming’s voetsporen liet Eli Goldratt in zijn boek Het Doel al zien dat focus op effectiviteit leidt tot efficiëntie als bijproduct.

Lees meer: https://www.managementsite.nl/commissie-elias-symptoom-ict-projecten

 


Afdrukken   E-mailadres