Innovatie betekent durven loslaten

Paula Scher is een identiteit- en brandingexpert die een goede reputatie geniet vanwege haar creatieve capaciteiten. Uit de koker van haar geest rolden onder meer het paraplu-logo van Citigroep en de tegelinterface van Windows 8 en Windows Phone.

 

Scher moet het hebben van plotselinge inzichten. Ze vergelijkt haar eigen creatieve proces dan ook met een fruitmachine. Allerlei concepten en beelden waden rond in haar brein en ontstaan door levenservaringen, gelezen boeken, bekeken films, kunst en duizenden uren gesprekken. Al dit ruwe materiaal bewaart ze aan de ene kant van haar brein. Aan de andere kant liggen de specificaties van het brandingproject van haar client.

Om met een goed idee te komen, trekt ze aan de mentale greep van haar fruitmachine en laat ze haar bewuste controle over het vinden van de beste oplossing gaan. Haar onbewuste neemt het vervolgens over. Alles wat ze in haar brein heeft opgeslagen, draait rond als een tornado, maar op een goed moment staan de raderen stil en suggereert haar bewuste brein een oplossing. Meestal krijgt ze drie kersen naast elkaar te zien en wint ze met een briljant idee de jackpot.

In zo'n moment van creatief inzicht, schakelt het brein over naar een zeldzame modus die alleen voorkomt als je bewuste gedachten het probleem laten varen en je onbewuste aan het werk wordt gezet. In ons onderbewustzijn kunnen we veel grotere hoeveelheden informatie efficiënter verwerken dan met ons bewuste brein. Het onderbewustzijn legt snel verbindingen en identificeert patronen in een berg van allerlei data.

Lees meer: http://cio.nl/management/85727-innovatie-betekent-durven-loslaten


Afdrukken   E-mailadres