IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Hennis trekt stekker uit ERP-systeem Speer

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zou willen stoppen met het erp-systeem Speer (Strategic process and enabled reengineering). Dit meldt dagblad NRC Handelsblad op basis van bronnen rond Defensie. Officieel zou er inmiddels 433 miljoen euro in de erp-implementatie zijn gestoken, maar volgens de Algemene Rekenkamer klopt dit bedrag niet. De instantie schatte begin 2014 al de gemaakte kosten op negenhonderd miljoen euro. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels ontkend dat het stopt met Speer. Wel zou er voor niet-werkende delen gekeken worden naar alternatieven.

 

Defensie is al vanaf 2004 bezig om erp te implementeren. Meerdere dienstverleners zijn hiervoor ingeschakeld, maar de meeste inspanningen werden geleverd door Capgemini en CGI (voorheen Logica). Bij de start werden de kosten geraamd op 165 miljoen euro, exclusief twintig miljoen euro licentiekosten. Vorig jaar berekende de Algemene Rekenkamer al dat dit bedrag inmiddels dus negenhonderd miljoen euro is. De eerder gereserveerde 120 miljoen euro die nodig was om het systeem de komende jaren door te ontwikkelen, wordt gebruikt om enkele delen alsnog in gebruik te nemen, om te stabiliseren en de delen die wel werken te verbeteren.
Met Speer is het nooit echt lekker gegaan. Vorig jaar meldde Computable nog dat Defensie ontevreden is over de implementatie van het SAP-systeem, onderdeel van Speer. Defensie lukte het maar niet om op een goede manier de logistieke dienstverlening uit te voeren. Reden: het SAP-systeem wilde maar niet optimaal werken. Daarnaast kreeg Defensie zijn datakwaliteit maar niet op orde, wat ervoor zorgde dat het SAP-systeem blokkeerde.
Volgens NRC Handelsblad is de Tweede Kamer nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van erp bij Defensie. Interne bronnen van de krant denken dat de minister naar een goed moment zoekt om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Daarnaast zou zij nog interne weerstand ondervinden en moet zij nog met de betrokken ict-bedrijven onderhandelen.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/5263464/1276992/hennis-trekt-stekker-uit-erpsysteem-speer.html#ixzz3Z3rvJ3U6

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 146 gasten en geen leden online