Duurste ICT project van de overheid gestopt

Defensie wil niet doorgaan met de ontwikkeling van het grootste en duurste ICT-project van de overheid ooit. Automatiseringssysteem SPEER is inhoudelijk en financieel een fiasco en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert niet verder met het project, schrijft nrc.next zaterdag op basis van bronnen rondom Defensie en interne documenten die de krant heeft ingezien.

433 miljoen

SPEER, dat nu ERP heet, heeft volgens het ministerie tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven. En dat terwijl het ICT-project al jarenlang problemen geeft.

Nog niet af

Het project werd in 2004 gestart zodat alle financiële, logistieke en materiële informatie bij Defensie zou worden opgeslagen en geautomatiseerd. De krijgsmacht zou op die manier goedkoper en beter worden. Het systeem moest in 2009 al klaar zijn, maar is inmiddels nog steeds niet af. Wat wel af is, werkt bovendien niet goed genoeg en een groot deel van Defensie werkt er nog niet mee.

Klachten

Minister Hennis-Plasschaert zou SPEER nu willen ,,bevriezen". De Tweede Kamer is daar nog niet over geïnformeerd, schrijft nrc.next. Hennis zou willen wachten op een goed moment om het pijnlijke besluit naar buiten te brengen. Ook zou ze bang zijn voor klachten van leveranciers.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/duurste-ict-project-van-de-overheid-gestopt.9473221.lynkx


Afdrukken   E-mailadres