IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Ook Plasterk bezorgd over 'digitale dementie'

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deelt de zorgen van bestuurders over informatiebeheer en digitaal archiveren. Een aantal bestuurders van gemeenten, waterschappen en provincies waarschuwde met een brandbrief voor de gevolgen van de slechte digitale dossier- en archiefvorming bij decentrale overheden.


Niet de hoogste prioriteit

‘Onderkend moet worden dat informatiebeheer en digitaal archiveren niet altijd de hoogste prioriteit hebben’, zo schrijft Plasterk in zijn antwoord op Kamervragen van de PvdA. ‘Van de zorgen van de burgemeesters en van andere bestuurders hebben we kennis genomen. Hun zorgen worden gedeeld. Digitale werkprocessen vergen aandacht voor digitale bewaring veel eerder in het proces en reeds bij de ontwikkeling van een administratiesysteem. De uitgaven daarvoor zijn direct; het profijt komt vaak pas op lange termijn.’ Volgens Plasterk wordt er als reactie op het eindrapport ‘Grip op ICT’ van de tijdelijke commissie ICT aangegeven dat ook de Rijksoverheid kampt met een forse uitdaging om overzicht op archivering en informatiebeheer te houden.

Duurzaam toegankelijk

De minister geeft in de brief toelichting over hoe dat bereikt moet worden: ‘Archief 2020, het Nationaal Archief en ICTU werken samen aan het thema Digitale Duurzaamheid van de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA). Digitale Duurzaamheid biedt houvast aan ICT-architecten om in projecten duurzame toegankelijkheid van digitale informatie te waarborgen. Recent is ook het Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (DUTO) in een bètaversie gepresenteerd.’

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/plasterk-deelt-zorgen-bestuurders-over-digitale.9478397.lynkx

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 78 gasten en geen leden online