Samenwerken lastigste deel van PPS

De samenwerking in publiek-privatesamenwerking (pps) gaat niet automatisch van een leien dakje. “Vergelijk het pps-project als de zorg voor een kind van gescheiden ouders waarover je vanuit twee verschillende culturen duidelijke afspraken moet maken.”


In de loop der jaren zijn meer dan honderd pps-contracten afgesloten, waaronder de Coentunnel, de ministeries van Financiën en VROM, de Kromhoutkazerne en diverse belastingkantoren. Vooral de samenwerking verloopt in de praktijk regelmatig stroef, omdat niet altijd duidelijk is hoe om te gaan met potentiële conflicten, dilemma’s en interpretatieverschillen. Ook lukt het lang niet altijd om kritisch te evalueren en geleerde lessen toe te passen.

Met de oprichting van ‘Professionals in PPS’ legden 23 partijen, waaronder alle rijksopdrachtgevers en alle grote bouwers, vandaag de intentie vast om de cultuur van samenwerking verder te ontwikkelen. Het kostte André Salomonson van Resetmanagement, in samenwerking met PPS Netwerk, bijna twee jaar om een werkbare vorm te vinden voor alle partijen.

Als geen ander weet hij inmiddels dat gevoeligheden altijd op de loer liggen, maar met engelengeduld en een flinke portie overredingskracht ligt er nu een basisstuk voor een leerplatform met alle handtekeningen. De ambities zijn bewust niet al te hoog ingestoken, zodat de lat stapsgewijs steeds een stukje hoger kan komen te liggen. Zo ziet Salomonson de alliantie van A2-Hooggelegen als succesvolle vorm van pps.

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/aanbesteden/2015/07/03/samenwerken-lastigste-deel-van-pps


Afdrukken   E-mailadres