IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Aftreden van staatssecretaris Mansveld levert niets op

Het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld levert niets op en is onwenselijk, vindt vakbond FNV Spoor. Ze vertrekt na een vernietigend eindrapport van de Fyra-enquêtecommissie dat vandaag verscheen, kondigde ze woensdagmiddag aan. Uit het rapport blijkt dat de staatssecretaris een politieke doodzonde heeft begaan door de Tweede Kamer onjuist te informeren over problemen bij de hogesnelheidslijn.

 

Beleidsvacuüm

De oorzaak van de problemen bij Fyra en de NS liggen echter ver voor haar bewindsperiode, en hebben vooral te maken met de mislukte poging om marktwerking te introduceren op het spoor, zegt bestuurder Huub van den Dungen. 'Ik snap dat er nu een kop moet rollen, maar haar aftreden lost niets op.'

FNV Spoor vreest een beleidsvacuüm, aangezien haar opvolger een lange inwerkperiode tegemoet gaat. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) zal de probleemportefeuille NS niet snel zelf oppakken, denkt Van den Dungen. 'Zij kijkt wel uit.'

Mislukte marktwerking

Hij wijst erop dat de enquêtecommissie de mislukte marktwerking ook nadrukkelijk aan de kaak stelt in het rapport. Daarin wordt beschreven hoe het kabinet geen echte keus kan maken tussen de tucht van de markt of de tucht van de staat, en uiteindelijk kiest voor 'halfbakken' maatregelen.

Mansveld heeft inderdaad onhandig geopereerd door de Kamer onjuist te informeren over de problemen. Maar de verantwoordelijkheid voor het falende systeem ligt volgens de FNV vooral bij Camiel Eurlings, die minister van Verkeer en Waterstaat was van 2007 tot 2010, en bij andere bewindslieden die Mansveld voorgingen. Ook de huidige minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen, was tussen 2010 en 2012 verantwoordelijk voor de spoorportefeuille, voordat die overging op Mansveld.

Lees meer: http://fd.nl/economie-politiek/1124903/aftreden-van-staatssecretaris-mansveld-levert-niets-op

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 157 gasten en geen leden online