IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Miljoenenstrop als gemeenten te traag overstappen naar BRK

VNG waarschuwt gemeenten voor de gevolgen als zij niet op tijd een contract afsluiten voor Basisregistratie Kadaster (BRK). Als gemeenten niet voor 1 januari 2016 zijn overgestapt kan de financiële schade in de miljoenen lopen.

Overstappen naar Basisregistratie Kadaster

Kadaster ruilt over twee maanden de levering van Massale Output (MO) in voor BRK. Het product bestaat uit de kadastrale registratie van onroerende zaken en zakelijke rechten en de kadastrale kaart. Op deze kaart is de ligging van de kadastrale percelen te zien. De BRK maakt deel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Overheden zijn verplicht gebruik te maken van de gegevens uit de Basisregistraties. 


174 gemeenten nog niet klaar
Van de 393 gemeenten hebben er 219  een contract getekend, zo blijkt uit de aanmeldgegevens van Kadaster op 20 oktober. Een woordvoerder laat weten dat de verwachting is dat de meeste afnemers in het laatste kwartaal zullen overstappen en dat er 'diverse aanvragen in behandeling zijn'. Wanneer gemeenten niet tijdig zijn overgestapt, lopen ze het risico dat administraties stil komen te liggen, er niet aan leveringsplichten voldaan kan worden en dat inkomsten worden misgelopen omdat tijdvakbelastingen en WOZ-beschikkingen niet op tijd kunnen worden uitgebracht. VNG adviseert gemeenten daarom voor 1 januari 2016 een abbonement te nemen op BRK Levering en hun software daar op aan te passen.
 

Financiële schade
Uit een indicatie die VNG en Gebruikersvereniging Centric geven aan Binnenlands Bestuur wordt duidelijk dat het financiële risico voor gemeenten bestaat uit twee componenten; renteverlies als gevolg van latere oplegging van belastingaanslagen en extra personale kosten voor het verwerken van achterstanden en het op orde brengen van de juiste kwaliteit. 'De totale omvang van het financiële risico is afhankelijk van het aantal maanden vertraging en het aantal gemeenten', aldus een VNG-woordvoerder.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/miljoenenstrop-gemeenten-dreigt-bij-te-laat.9498662.lynkx

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 252 gasten en geen leden online