IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Botsende culturen in ICT-projecten

In een ict-project wordt vaak samengewerkt door professionals van verschillende culturen en achtergronden. Dat is geen probleem als er vooraf goed over wordt nagedacht. Maar dat gebeurt niet altijd als het een software- of hardwareaankoop is.

Not amused was de Duitse softwarebouwer toen een freelance projectmedewerker bij de klant aanhalig maakte dat de expert die meekwam bij de installatie niet functioneerde. Er had niet met de klant gepraat moeten worden. Die typische Nederlandse eerlijkheid, dat begrepen ze niet. Hiërarchisch gezien had het probleem bij de bouwer moeten worden aangeven.

Het is een case die Alfons van Marrewijk, bijzonder hoogleraar Bedrijfsantropologie aan de Vrije Universiteit, zich kan voorstellen. ‘In ict-projecten wordt veel gewerkt in interculturele teams met professionals met verschillende achtergronden. Deze professionals hebben een andere organisatiecultuur en een andere nationale cultuur.’ En die verschillende culturen brengen andere gebruiken en structuren met zich mee, die kunnen botsen in een ict-project.

Bedrijven zijn zich bij het starten van projecten vaak wel bewust van die interculturele aspecten, vooral bij outsourcingsprojecten wordt er vooraf goed over nagedacht. Van Marrewijk: ‘Als bedrijven professionals insourcen uit andere landen, dan denken ze wel na over de cultuurverschillen.’ Maar waar vaak niet goed over nagedacht wordt is dat er bij de aankoop van software of hardware de eerste weken een expert meekomt die de boel komt inregelen. ‘Dat een leverancier een heel andere heartbeat kan hebben, is niet voor alle klanten een expliciet punt van aandacht’, merkt Onno Wasser, adviseur bij it-managementadviesorganisatie Anderson MacGyver.

‘Een project kan door de komst van een externe consultant vrij onverwacht een intercultureel project worden. En vaak is dat ook maar tijdelijk. Als bedrijven zich dat vooraf niet goed realiseren, kan dat spanningen opleveren als het mis gaat’, zegt Van Marrewijk. De keuze van het softwarepakket bepaalt de keuze van de cultuur die meekomt. Kiest een bedrijf bijvoorbeeld voor een crm-pakket, dan is er bijvoorbeeld al veel verschil in bedrijfscultuur tussen het Amerikaanse Oracle of het Duitse SAP.

Clashes als hierboven kunnen voorkomen worden als bedrijven zich vooraf realiseren dat de aanschaf van een softwarepakket of het inregelen van nieuwe hardware geen makkelijk traject is. ‘Of er een cultural fit is tussen twee partijen is alleen te bepalen door te ruiken aan de leverancier’, zegt Wasser. ‘Leveranciers komen uiteraard bij een bedrijf langs, vaak de accountmanager. Ik raad klanten aan ook langs te gaan bij de leverancier. Dan ziet een klant bijvoorbeeld hoe hij wordt ontvangen bij de receptie of welke soort mensen er werken. Een ict-project is immers mensenwerk, het is belangrijk dat er tussen de personen een klik is.’

Lees meer: https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/infrastructuur/5659370/1444691/botsende-culturen-in-ict-projecten.html

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 180 gasten en geen leden online

×

Ondanks dat deze website veel bezocht wordt en blijkbaar in een behoefte voorziet, gaat deze website op 31 december 2018 uit de lucht.. Alle informatie gaat dan verloren. 

Hebt u belangstelling om deze website over te nemen? Neem dan contact op.