IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Een tandeloos BIT is prima, mits een scherpe tong

Het BIT (Bureau ICT Toetsing) voert toetsen uit op overheids-IT-projecten met een IT-component van meer dan € 5 miljoen. Over de vorming van het BIT is de afgelopen maanden veel geschreven en gesproken. Het is het enige concrete uitvloeisel van de Commissie Elias die een omvangrijk parlementair onderzoek deed naar de IT-zeperds bij de overheid. Scepsis overheerst bij de meesten, het BIT zou geen tanden hebben en geen macht. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of het BIT tanden nodig heeft om nieuwe IT-fiasco’s bij de overheid te voorkomen. De toegevoegde waarde van het BIT zou moeten blijken uit de werkwijze en de adviezen van het BIT. Adviseren kan toch ook zonder tanden?

Het BIT beoordeelt of IT-projecten die gestart worden een kans van slagen hebben of anders moeten worden ingericht. Dit doet het BIT uit eigen beweging of op verzoek van een bewindspersoon of de Tweede Kamer. Er zijn inmiddels drie projecten bekeken door het BIT, waaronder het programma oBPR (de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie van personen).

Wat adviseert het BIT?

Het advies van het BIT is gerichtaan Gert-Jan Buitendijk, de verantwoordelijk DG voor het programma operatie BasisRegistratie Personen (oBPR). Het BIT signaleert de volgende problemen:

  • Het oBPR wordt grootschalig verstoord door wijzigingen die zeer kostbaar en vertragend zijn, sommige wijzigingen lijken geen zakelijk gerechtvaardigd doel te dienen;
  • De code uit eerdere fasen van oBPR is niet gedocumenteerd en introduceert onzekerheid over de planning;
  • De complexiteit van oBPR is te hoog wat deels veroorzaakt is door verkeerde beleidsinterpretatie van de makers en anderzijds door de aanwezigheid van onnodige functionaliteit in het systeem;
  • De beheerders van het systeem zijn bij het maken onvoldoende betrokken geweest en het onduidelijk of het systeem door hen wel in beheer genomen kan worden;
  • Het systeem vergt grote inspanningen bij gemeenten om aan te sluiten op de nieuwe GBA, vertraging

 

Lees meer: https://www.managementsite.nl/tandeloos-bit

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 547 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.