Korset houdt monument overeind

Bodeminjectie, een betonkorset, aardbevingsrubbers en eventueel groutankers. Dat zijn de ingrediënten waarmee architectuurhistoricus en bouwkundige Theo Elsing monumentale gebouwen in Groningen wil voorbereiden op zwaardere aardbevingen.


Hierbij gaat het om bevingen tot 5 op de schaal van Richter, zoals die in 2013 zijn voorspeld door het Staatstoezicht op de Mijnen. Elsing, de in historische interieurs gespecialiseerde interieurarchitect Ina Vlootman en restauratie-architect Jolanda Faber van het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg Interieurarchitectuur publiceerden in 2013 het boekje ‘Leven op een breuklijn’ over hoe om te gaan met monumenten in het aardbevingsgebied.

Daarin komen velerlei beproefde en zo mogelijk reversibele maatregelen aan bod om monumenten te herstellen, te versterken en te wapenen tegen aardbevingen van het kaliber zoals we die tot nu toe hebben gehad. Sindsdien onderzoeken ze preventieve maatregelen voor zwaardere bevingen.

“Een aardbeving bestaat uit een horizontale drukgolf”, aldus Elsing, “die een fractie van een seconde later wordt gevolgd door een verticale golf. Wij onderzoeken wat je kunt doen om bijvoorbeeld een kerk hiertegen beter bestand te maken. En aangezien de golven in feite vanuit de fundering komen, beginnen we daar.”

Lees meer: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/04/17/korset-houdt-monument-overeind


Afdrukken   E-mailadres