VNG: ontevreden gemeenten moeten samen optrekken

VNG adviseert gemeenten die ontevreden zijn over de prijs en de kwaliteit van hun software om meer samen op te trekken, zodat hun positie richting marktpartijen sterker komt te staan. Uit onderzoek van NRC en Reporter Radio blijkt dat gemeenten zich gegijzeld voelen door ICT-leveranciers, die maximaal gebruikmaken van een disfunctionele markt.  

 

Enquête 

Bijna alle gemeenten maken gebruik van dezelfde twee leveranciers; Centric en PinkRoccade. Het merendeel van de gemeenten blijkt ontevreden over de prijs en de kwaliteit van software die hun geboden wordt, zo wordt duidelijk na een enquête van NRC Handelsblad en Reporter Radio. Door een gebrek aan kennis en het eisen van maatwerk is er bij gemeenten echter te weinig kennis om de situatie te veranderen. De leveranciers maken daar gebruik van, door tarieven eenzijdig te verhogen voor diensten die alleen zij kunnen bieden.


Sterkere positie gemeenten
VNG laat in een reactie op het onderzoek aan Binnenlands Bestuur weten dat de positie van gemeenten kan worden verbeterd ‘Door het versterken van opdrachtgeverschap. Bijvoorbeeld gezamenlijke ICT-inkoopvoorwaarden. Door samen op te trekken staan gemeenten richting de marktpartijen veel sterker.’ Een sterkere positie voor gemeenten tegenover marktpartijen is ook onderdeel van de Digitale Agenda voor 2020, die gemeenten afgelopen zomer tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG hebben vastgesteld.

 Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/vng-ontevreden-gemeenten-moeten-samen-optrekken.9497289.lynkx


Afdrukken   E-mailadres