ICT-afdelingen niet voorbereid op de toekomst

Jan Koen, ict-manager van de Deen-supermarktketen, ziet dat de ict-wereld onderhevig is aan snelle veranderingen. Waar vroeger stabiliteit de norm was, ligt nu de focus op flexibiliteit. De meeste it-afdelingen zijn hier nog niet op voorbereid.

 

Koen vertelt hoe hij met de snelle veranderingen omgaat en de it-afdeling van Deen klaarstoomt voor de toekomst. Dit doet hij onder andere door het oude erp-systeem te vervangen door Microsoft Dynamics AX, het kennispeil van zijn medewerkers op peil te houden en nieuwe werkzaamheden rondom de opkomst van e-commerce uit te besteden.

Kleine supermarktketen

Deen Supermarkten is een relatief kleine supermarktketen met 72 filialen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Deze filialen zijn momenteel niet verder dan honderd kilometer van het hoofdkantoor in Hoorn gevestigd. De ambitie van de competitieve supermarktketen is de komende jaren vergroting van het marktaandeel en het verhogen van de klantentevredenheid. Zo is er onlangs een nieuwe vestiging geopend in Zaandam. ‘Deze vestiging ligt direct naast het station en vlak naast het hoofdkantoor van Albert Heijn’, vertelt Jan Koen enthousiast. Koen is sinds 2005 ict-manager bij Deen en geeft de leiding aan dertien medewerkers. De afgelopen jaren heeft hij gemerkt dat het ict-landschap snel verandert. Zo worden de systemen en applicaties in hoog tempo vernieuwd. De focus van stabiliteit en continuïteit is hiermee verschoven naar flexibiliteit. Daar ontbreekt het nog wel eens aan op de huidige it-afdelingen. Zowel de infrastructuur als het kennispeil en de rol van de it’er.

Koen vindt het huidige applicatielandschap van Deen niet flexibel genoeg voor de toekomst. Dit komt voornamelijk door het enterprise resource planning (erp) systeem. ‘Wij gebruiken Erp Scope. Dit systeem is ruim twintig jaar geleden door de ict-afdeling ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag wordt het beheer ook intern uitgevoerd. Destijds was continuïteit, stabiliteit en het snel verwerken van transacties de enige weg voor een goede ict-omgeving. Hierdoor hebben wij een betrouwbaar en probleemloos pakket. Maar juist door de focus op de ontwikkeling van dit stabiele erp spelen we niet genoeg in op nieuwe ontwikkelingen.’ Een goede reden om een nieuwe erp-oplossing te kiezen die kan inhaken op toekomstige gebeurtenissen. ‘Ik weet niet wat er morgen gebeurt. Misschien komt er wel een nieuw apparaat of programma op de markt. Ik wil hier niet over hoeven nadenken. Daarom hebben wij als strategie gekozen om flexibel te zijn, zodat we met de nieuwe omgeving kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Die flexibiliteit is met name van belang op het gebied van connectiviteit en data-integratie.’

Read more: http://www.computable.nl/artikel/achtergrond/logistiek/5422290/2380646/ictafdelingen-niet-voorbereid-op-de-toekomst.html#ixzz3ekWbOEB8


Afdrukken   E-mailadres