IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Gemeenten moeten hun ICT-vraag bundelen

De gedachte dat gemeenten op ICT-gebied niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden krijgt steeds meer steun. Maar van de nu beschikbare standaard ICT-voorzieningen worden gemeenten nog niet echt beter. Henri Rauch en Kees Groeneveld pleiten daarom voor een alternatief marktmodel met gebundelde inkoopkracht en een beperkt aantal gecombineerde totaaloplossingen.

 

Het ligt voor de hand dat gemeenten hun ICT proberen vorm te geven op een manier die recht doet aan het feit dat ze fundamenteel veelal dezelfde dingen doen. Wij kunnen met recht zeggen dat het zover nog niet is gekomen in de gemeentelijke ICT-sector. Er zijn al wel wat brokken van gemeenschappelijkheid te vinden - denk maar aan de iNUP-onderdelen of de gemeentelijke ICT-architectuur en de softwarecatalogus. Maar in plaats van een gemeenschappelijke basisinfrastructuur treffen wij veel eigen bouwsels aan en veel hobbyisme. Het not-invented-here-syndroom speelt gemeenten nog parten. En het ICT-bedrijfsleven speelt daar aardig op in. De markt van gemeentelijke ICT is uiterst gefragmenteerd. Meer dan 180 leveranciers bieden elk hun stukje software aan. De adoptie door leveranciers van open standaarden is nog een moeizaam proces. Enkele grote leveranciers beheersen het veld met grote brokken software die op onderdelen gesloten en ondeelbaar lijken en daarmee de concurrentie op de markt bemoeilijken.

Lees meer: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/opinie/ingezonden/gemeenten-moeten-hun-ict-vraag-bundelen.9436550.lynkx

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 162 gasten en geen leden online