Dikke onvoldoende voor gemeentelijke IT sociaal domein

Gemeenten lopen flink achter met het inrichten van hun digitale informatievoorziening en dienstverlening binnen het sociaal domein. Slechts 17 gemeenten halen een voldoende en ruim 120 scoren een zware onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer is een 4,3.

Een en ander komt naar voren uit evaluatie van websites van 403 gemeenten door SIMgroep, een dienstverlener voor de overheid. SIMgroep lette op de kwaliteit en de volledigheid van informatievoorziening en e-dienstverlening binnen het sociaal domein. Door de decentralisaties komt de verantwoordelijkheid daarvoor per 1 januari bij gemeenten te liggen.

Bij e-dienstverlening gaat het om de mogelijkheid voor burgers om aanvragen en meldingen op het gebied van werk, inkomen en zorg digitaal te regelen. En daarin schieten gemeenten volgens SIMgroep ernstig tekort. Slechts 11 procent van de betreffende diensten wordt digitaal aangeboden en 5 van de 403 beoordeelde gemeenten scoren een voldoende op dit gebied. Op 113 sites is zelfs helemaal geen formulier terug te vinden. 
Gemeenten die slecht scoorden, gaven desgevraagd aan dat er een gebrek aan focus en aandacht is voor het sociaal domein. Daarnaast is er vaak sprake van onderbezetting en zien velen de noodzaak om inwoners via de website te informeren simpelweg niet.

Lees meer: http://www.informatie.nl/Nieuws/2014/Dikke_onvoldoende_voor_gemeentelijke_IT_sociaal_domein.aspx


Afdrukken   E-mailadres