IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

"Elias-day preppers" - de handleiding

Woensdag 15 oktober komt de Tijdelijke Commissie ICT (TCICT) onder voorzitterschap van Ton Elias met het langverwachte eindrapport. Wat mogen we verwachten? Niemand die het weet maar raden staat vrij.

 

‘Verwacht je veel van de commissie Elias?’ Die vraag komt regelmatig op mij af, vaak  direct gevolgd door ‘ik/wij niet’. Velen veronderstellen dat ik voorinformatie heb. Dat is te begrijpen. De aanleiding (niet de oorzaak) van het deze week aflopende parlementair onderzoek was een interview met mij door Jan Tromp in 2011, gevolgd door een oproep tot een onderzoek door het CDA. Van januari tot augustus 2013 had ik de eer om de commissie te mogen ondersteunen als lid van een ‘externe klankbordgroep’. Maar daarna werd het onderzoek verlengd en heb ik bijna alleen nog inhoudelijk contact met de commissie gehad op 12 mei. Dat contact staat op video. Een van de twee uitzonderingen op deze ‘blackout’ was een recent mailcontact met de staf naar aanleiding van de recente Zembla uitzending, waaruit ik begrijp dat het commissierapport op dat moment al bij de drukker lag. Geen Zembla besmetting in het rapport dus.

Prangende vraag

Daar hebben we meteen een eerste, prangende vraag: is ict-corruptie überhaupt een onderwerp in het rapport? Dat Elias c.s. serieuze signalen hebben gekregen van corruptie en daarop lijkende bestuurlijke wantoestanden is zeker. Zembla heeft geen informatie met Elias gedeeld maar is al sinds juli bezig met wederhoor. Zoiets zingt rond. Een van de gehoorden, mr. Ruud Leether, jurist bij Veiligheid & Justitie, heeft gerept van ‘oprotpremies’ voor wanpresterende ict-bedrijven, overigens zonder dat de commissie dat leek op te merken. Ex-Kamerlid Arda Gerkens repte ook over (onderzoeken naar) corruptie. En los van dit alles meen ik te weten dat de commissie is overstelpt met horrorverhalen uit het veld waarvan een deel ook over corruptie gaat. Het kan dus haast niet anders dan dat dit onderwerp in het rapport aan de orde komt en dan heb ik het niet op een voetnoot of een paar bijzinnen.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/overheid/5183298/1277202/eliasday-preppers--de-handleiding.html#ixzz3GF3bGWQD

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 250 gasten en geen leden online