IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Hoe het UWV werd ingepakt door IBM en Logica

Het Rijk heeft zijn ICT-projecten niet onder controle, constateerde de commissie-Elias deze week. Hoe dat in de praktijk ging, is goed te zien bij uitkeringsinstantie UWV.

De relatie tussen uitkeringsinstantie UWV en ICT-leveranciers Logica en IBM had kenmerken van het Stockholmsyndroom – waarbij de gegijzelde begrip voor de gijzelnemer krijgt.

 

Ondanks jarenlange ontevredenheid over het werk van de twee bedrijven, bleef UWV ze opdrachten gunnen. Tussen 2009 en 2013 maakte het UWV 30 miljoen euro over aan Logica, en 26 miljoen aan IBM.

De parlementaire onderzoekscommissie die het falen van automatiseringsprojecten onderzocht, liet uitgebreid onderzoeken wat er het afgelopen decennium misging bij werk.nl. Het bureau Policy Research reconstrueerde de gang van zaken – wat niet altijd even makkelijk was, omdat relevante documentatie van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken onvindbaar was, of tegen de regels in vernietigd, en omdat het ministerie pas na grote druk van de parlementaire commissie bepaalde informatie prijsgaf.

Het bureau vond in de duizenden opgevraagde documenten genoeg informatie om een gang van zaken te schetsen die in veel opzichten exemplarisch is voor de problemen die de overheid met grote automatiseringsprojecten heeft.

Logica (nu CGI) en IBM waren en zijn de belangrijkste leveranciers voor de ontwikkeling van werk.nl. Honderdduizenden werkzoekenden gebruiken deze website om een uitkering aan te vragen en vacatures te vinden. Sinds de site in 2002 online ging, zijn er veel klachten van gebruikers over onbereikbaarheid, foutmeldingen en de soms slechte werking.

Lees meer: http://www.nrcq.nl/2014/10/19/hoe-het-uwv-ingepakt-werd-door-ibm-en-logica

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 543 gasten en geen leden online

×

De website met veel informatie over Goed Opdrachtgeverschap blijft bestaan!

Met dank aan Dieter de Vroomen: hij heeft aangegeven het gedachtegoed over Goed Opdrachtgeverschap en dat de basis vormt voor deze website, te willen continueren. Hoe en in welke vorm, wordt de komende periode verder uitgewerkt.