IN HET NIEUWS

Nieuws overzicht

vb archiefmateriaalOp deze pagina vind je nieuws dat, in meer of mindere mate, te maken heeft met het thema Goed Opdrachtgeverschap. De artikelen worden in chronologische volgorde weergegeven. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met artikelen uit diverse bronnen. Heb je zelf een artikel of weet je een interessant artikel dat niet hierin opgenomen is? Laat het ons even weten. 


 

Aanbestedingswet heeft aanzienlijke resultaten geboekt

De Aanbestedingswet is nu anderhalf jaar van kracht. In die tijd heeft zij ‘aanzienlijke effecten’ gehad, die overwegend positief zijn te noemen. De wet is te vergelijken met een “schip dat op stoom begint te raken. Zij vormt een goed vertrekpunt. Na de evaluatie, die loopt, zal deze wet zeker bijschaving nodig blijken te hebben, maar daarna kunnen we full speed ahead.”

 

Dat stelden gisteren sprekers op het jaarlijkse congres van het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra en SMI (Stichting Marktwerking Installatietechniek) in het Bouwhuis in Zoetermeer. Joost Fijneman, manager van het Aanbestedingsinstituut, onderbouwde zijn opmerking over ‘aanzienlijke effecten’ in het openingsbetoog met cijfers. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een enorme groei in de toepassing van EMVI, al zijn daarmee ook de kosten voor inschrijvers toegenomen, en van een duidelijke daling in het aantal openbare aanbestedingen.

Vooruitgang

Ook op het punt van objectivering van eisen, een doel van de wet, is “een stevige slag gemaakt”, zo wist Fijneman. Was er voor 2013 nog in 30 à 40 procent van de aanbestedingen bij lagere overheden sprake van vage eisen, “intussen gaat het nog maar bij 12 procent mis. Ook de Rijksoverheid heeft op dit punt ‘vooruitgang geboekt’. Op het punt van het ‘niet onnodig samenvoegen van werken’ wordt volgens Fijneman “de soep lang niet zo heet gegeten, als dat ze werd opgediend”.

Het beeld van de Aanbestedingswet als ‘schip dat op stoom begint te raken’ kwam van Margreet van Deurzen van SMI. Zij stelde in haar terugblik op anderhalf jaar Aanbestedingswet dat “er veel EMVI-jasjes blijken te zijn, maar als we goed kijken zien we dat er toch nog altijd veel op laagste prijs wordt gegund”. De eis Social Return “blijft problematisch”, aldus Van Deurzen. “Het blijft ons standpunt dat social return niet in een aanbesteding thuishoort.”

Lees meer: http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/1314533/aanbestedingswet-heeft-aanzienlijke-resultaten-geboekt

Om te kunnen reageren op dit artikel, moet je ingelogd zijn (na registratie).

Nieuws gelezen

 

Nieuwsbrief

wij versturen geen nieuwsbrieven, mailings, e.d. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of LinkedIn.

Wie is online

We hebben 232 gasten en geen leden online