De SVB en het wandelende PGB-skelet

Begin februari was #PGBalarm trending op twitter. De Sociale Verzekeringsbank slaagt er niet in om de betalingen voor persoonsgebonden budgetten te doen, terwijl pgb-houders geen declaraties kunnen opgeven. De zoveelste ict-ramp natuurlijk, maar wie dieper graaft vindt dramatisch bestuurlijk falen.

 

Het verschijnsel persoonsgebonden budget (pgb) functioneert al heel lang en tot voor kort zonder ict-problemen. Circa 150.000 zorgbehoevende mensen krijgen geld waarmee zij zorg kunnen inkopen. Deze regeling is fraudegevoelig. Fraudebestrijding is voor dit Kabinet een speerpunt en dus wordt de regeling vanaf 2015 aangepast: eerst netjes de zorg contracteren en opgeven bij de SVB, wachten op goedkeuring en achteraf de zorg declareren bij de SVB, die dan de zorgverlener betaalt.
De SVB heeft al een systeem voor ondersteuning van de pgb. Dat systeem gaat terug tot midden jaren ’90 en heet, heel toepasselijk, Nestor. Bij de SVB veronderstelt men dat de noodzakelijke aanpassingen aan Nestor wel mee kunnen in een volgende release. Een eind 2013 uitgevoerde simulatie ('pilot' genaamd) met zorgverzekeraars, gemeenten en cliënten, heeft dat beeld niet veranderd. Bij de SVB heeft men begin 2014 ook wel andere dingen aan het hoofd, want het nieuwe Multi Regelingen Systeem staat op ploffen.
De SVB schrikt eind maart 2014 wakker wanneer een gateway review alarm slaat. Invoering van de nieuwe werkwijze per januari 2015 is 'niet of nauwelijks haalbaar'. Ook wordt geconstateerd dat de minister van VWS (i.q. staatssecretaris Van Rijn) op de SVB (minister SZW, i.q. staatssecretaris Klijnsma) nauwelijks greep heeft. Er staat 'nauwelijks haalbaar', dus VWS stelt een programmamanager aan. Yep, een externe, want risicoklus. Deze stuurt van ver weg de SVB, de gemeenten en de zorgverzekeraars aan. Die laatsten blijven lang buiten beeld bij gebrek aan koppelvlakspecs. Zo weten de gemeenten medio oktober nog niet hoe de xml-berichten er uit gaan zien.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/overheid/5232096/1277202/de-svb-en-het-wandelende-pgbskelet.html#ixzz3SDeyKTDf


Afdrukken   E-mailadres