PinkRoccade en Centric 'misbruiken marktmacht'

De twee grote leveranciers van gemeentelijke software hebben een feitelijke monopoliepositie.

De dienstverlening van gemeenten digitaliseert in rap tempo. De gemeenten zijn ontevreden over de twee grootste leveranciers van ICT.

 

De feitelijke monopoliepositie van twee grote leveranciers van gemeentelijke software leidt tot hoge prijzen en klachten over kwaliteit. Meer dan de helft van de gemeenten is ontevreden over wat ze voor hun geld krijgen, slechts 16 procent is tevreden. Veel gemeenten vinden dat de twee bedrijven die de markt beheersen, Centric en PinkRoccade, hun marktmacht gebruiken om hoge prijzen te vragen en andere bedrijven uit te sluiten. Toch overwegen gemeenten meestal niet naar een andere leverancier te stappen, omdat ze geen verbetering verwachten, alleen veel problemen en extra kosten.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio naar de gemeentelijke ICT- markt. Uit tientallen gesprekken met hoge lokale ICT-ambtenaren en experts en interne documenten van gemeenten en een enquête van het bureau Overheid in Nederland onder alle gemeenten komt een beeld naar boven van een disfunctionele markt die door leveranciers maximaal wordt benut – en gemeenten die deze situatie door onkunde, gewenning of een gevoel van hulpeloosheid grotendeels op haar beloop laten. 

 

Grote problemen

Van de gemeenten heeft 67 procent (grote) problemen ervaren met het verbinden van applicaties van verschillende leveranciers, een cruciaal onderdeel van digitale dienstverlening van gemeenten. Dat is niet alleen omdat gemeenten zonder uitwisseling van allerlei gegevens (denk aan adressen van inwoners) hun werk niet kunnen doen. Ook kunnen gemeenten zonder zulke ‘koppelingen’ geen applicaties van andere leveranciers gebruiken, waardoor ze afhankelijk worden van leveranciers. Maar een kwart van de gemeenten vindt dat leveranciers voldoende doen om die problemen op te lossen.

 Lees meer: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/17/pinkroccade-en-centric-misbruiken-marktmacht


Afdrukken   E-mailadres